Ivan Kunc

Proč se stát neřídí platnými zákony?

28. 02. 2013 19:01:55
Naše současná vláda vymyslela „důchodovou reformu“, jenže své myšlenky nijak nediskutovala napříč společností a dalo by se říci, že reformu schválila natruc opozici. Jedním z výsledků je i neakceptace širokou veřejností a tak ministerstva šíří různé dezinformace, aby reforma neskončila úplným fiaskem.

Posledním krokem je důchodová kalkulačka Ministerstva práce a sociálních věcí. Dle této kalkulačky budou důchody poloviční oproti současnému stavu. Jenže výpočet důchodu je jasně dán zákonem č.155/1995. Tento zákon žádné snižování důchodů nezná. Jak tedy ministerstvo může tvrdit něco jiného. Komunikace vlády by se přece měla opírat o platné zákony. Nebo aspoň o ty připravované.

Samozřejmě za dvacet let může platit úplně jiný zákon a důchody mohou skutečně být výrazně nižší než dnes. To se ale říká minimálně posledních 15 let. Jenže zatím nikdo nenašel odvahu říct, že budeme nejen do důchodu odcházet až o 20let později, ale zároveň budeme mít poloviční důchod. Pokud chce vláda komunikovat postupné snižování důchodů, může jednoduše připravit zákon, který toto snižování bude definovat. Jenže to by potom musela přijít se skutečnou důchodovou reformou. Jinak by asi hrozil razantní odpor společnosti a nejen pasivní rezistence.

Autor: Ivan Kunc | karma: 25.62 | přečteno: 1022 ×
Poslední články autora